Su, dünyanın geleceği açısından ve tüm canlıların yaşamlarını verimli bir biçimde sürdürebilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle var olan su kaynaklarının en verimli biçimde kullanılması hayati bir önem taşıyor. Su kaynakları açısından her ne kadar zengin ülkelerden olsak bile, bu konuda köklü biçimde şimdiden önlemler alarak suyumuzu daha içi biçimde kullanıma açmalıyız. Gelişmiş ülkelerde var olan ve artık kaçınılmaz olan atık su tesisleri inşa ederek; ev, sanayi, devlet kurumları gibi her binamızdan akıtılan suyun geri dönüşümünü gerçekleştirebilmeliyiz. Kullanım sonrasında ev, sanayi tesisi, ticari işletmeler,kurumlardan boşaltılmakta olan suların tamamı atık su olarak ifade edilir. Geri dönüşüm amacıyla evsel atık su ve endüstriyel atık su ayrı ayrı değerlendirilerek su kaynaklarına tekrar kazandırılarak kullanıma açılması dünya geleceğimiz açısından oldukça değerli olacaktır. Bu tesislerin hazırlanması için ise yasa tarafından belirlenen çerçevede hareket edilmesi şarttır.
Yasalarca atık su toplama ve uzaklaştırma sistemi için gerekli düzenlemeler belirlenmiştir. Bu amaçla usul ve esaslar, 6 Ocak 2017 tarih ve 29940 sayılı Resmi Gazete yönetmeliği ile belirlenmiştir. Bu yönetmelik ile, atık su arıtma tesisinin nasıl yapılması gerektiği, projelendirme süreçleri tüm detayları ile verilmiştir. Azalan ve tükenme noktasına gelen su kaynakları karşısında en büyük yardımcı verimli biçimde yapılacak atık su tesisleri olacaktır. Evsel atık sular, pis su arıtma işlemine tabi tutularak temel yaşam kaynağı su olarak tekrar kullanıma açılabilir ve önemli oranda bir su tasarrufu sağlanabilir. İlk kurulum maliyetleri oldukça pahalı olarak görülen atık su arıtılması için gerekli tesisin kurulumu, sonrasında büyük kazançlar elde edilmesini sağlayacaktır. Henüz proje aşamasında; atık su arıtma tesisi kurulumu için; arıtma prosesini, işletme maliyetlerini, arıtma tesisinin yapımında kullanılan ekipmanları ve imalat kalitesini göz önünde bulundurarak hareket edilmesi gerekir. Daha sağlıklı olan ve daha kullanılabilir su elde etmeye dayanan bir çözüme gidilmelidir.
Hem evsel atık su, hem endüstriyel atık su için geri dönüşüm planlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışma yürüterek bir proje dosyası hazırlanmalıdır. Suyun geri kazanılması için; atık su arıtma işlemini uygun yapılandırılan tesislerle kimyasal, fiziksel veya biyolojik yollarla yapabiliriz.